Yılanlar sürüngenler dünyasının en hızlı canlıları olduğundan dolayı akıllara ister istemez yılan da kemik varmı sorusu gelmektedir. Yılanın kemiği var mı konusu üzerinde yaptığımız araştırmalar sonucunda bu canlıların aşırı derecede esnek yapıda olan kemiklere sahip olduğunu tespit ettik.
İlk bakıldığı zaman aşırı derecede esnek olmalarından dolayı yılanlarda sanki kemik yokmuş gibi bir hissiyata kapılabilirsiniz ancak yılanlarda çeşitli kemiklerin bulunduğunu bilmenizi isteriz. Tabii bu kemikler insanda yer alan kemiklere benzemez çünkü yılındaki kemiklerin aşırı derecede esnek olduğu ve bu sayede yılanların sürüngen dünyasının en hareketli ve en hızlı canlıları olduğunu biliyoruz.
Yılan da kemik varmıdır konusuna daha fazla netlik kazandırmak istiyorsanız sayfamızda yer alan yılan kemiği resimlerine bakmanız olayı daha iyi bir şekilde kavramanızı sağlayacaktır.
Dünyada çok sayıda yılan çeşidinin yer aldığı biliniyor. Çeşitler arasında görünüş itibariyle farklılıklar olduğu gibi kemik yapısında da çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. İki farklı tür yılını kemik yapısı olarak kıyaslayacak olursanız kemik yapısının birbirlerinden büyük ölçüde farklı olduğunu görebilirsiniz ancak birler bu duruma değil sadece yılan da kemik var mı konusuna değindiğimizden dolayı bizler sadece yılındaki kemikleri ele almaya çalışacağız. Gelin hep birlikte bu kemikler nasılmış görelim.
Sizin de gördüğünüz gibi yılanlarda hatırı sayılır boyutta kemikler bulunmaktadır. Kemikler aşırı derecede ince olsa da sarmal bir yapıda bir araya geldiklerinden dolayı ciddi bir mukavemetin sağlanmasına vesile olmaktadırlar. Bu yüzden yılanlardaki kemikleri küçümsemeyip bu hayvanların aslında ciddi derecede bir kemiğe sahip olduklarını söylesek yanlış bir cümle kurmuş olmayız.
Yaban hayatını derinlemesine bir şekilde inceleyecek olursanız tabiat içerisinde yaşamını yitirmiş olan yılanların iskeletlerine ulaşabilirsiniz. Eğer bir yerde yılan iskeletine ulaşacak olursanız ilgili bölgede daha farklı yaşam süren yılanların da olduğunu aklınıza getirin. Birçok yılan türü zehirli olduğundan dolayı bu tip alanlarda dolaşırken dikkatli olmanız faydalı olacaktır.
Bir yılan iskeleti esas olarak kafatası , omurlar ve kaburgalardan oluşur ve yalnızca uzuvların körelmiş kalıntıları bulunur.
Bir yılanın kafatası çok karmaşık bir yapıdır ve yılanın kafasından çok daha büyük bir avı yutmasına izin veren çok sayıda eklem bulunur. Tipik yılan kafatası fenoide doğru uzanan sağlam şekilde kemikleşmiş bir beyin kabuğuna sahiptir. Burun daha az kemiklidir ve eşleştirilmiş burun kemikleri genellikle sadece tabanlarına bağlanır. Prefrontal kemik, her iki tarafta, frontal kemik ile maksilla arasında yer alır ve burun kemiği ile temas halinde olabilir veya olmayabilir.Genellikle mevcut olan postfrontal kemik , yörüngeyi arkada, nadiren de yukarıda sınırlar ve pitonlarda , bununla prefrontal kemik arasında bir supraorbital kemik bulunur. Kuadrat ve maksiller ve palatopterygoid kemerler , avın geçişi için gerekli olan ve genellikle ağız boyutunu çok aşan gerilmeye izin vermek için az çok hareketlidir .
Yılanların çoğunda dişler alt çenenin dişlerinde , maksillada , palatin kemiğinde ve lateral pterygoid plakada bulunur . İkincisi, çenelerin geri kalanından ayrı hareket edebilen ve çeneleri av üzerinde "yürümeye" yardımcı olmak için kullanılan bir "iç sıra" diş oluşturur. Birkaç yılan soyu , tipik olarak maksillada bulunan dişler adı verilen özel dişler tarafından verilen zehiri geliştirmiştir. Çoğu yılan, dişlerine göre, zehir ve soy ile güçlü bir şekilde ilişkili olan dört gruptan birine yerleştirilebilir.
Yılanlar ile ilgili sorulan kemik sorularının bir çoğu fareler ile ilgili de merak edilmektedir. Fareler de yılanlar gibi her delikten geçebilir inanışı sebebi ile, kemiklere sahipler midir?
Halk arasında farelerin çok küçük deliklerden geçebildiği bilindiği için, kemiklerinin olmadığı düşünülmektedir. Ancak her omurgalı hayvan da olduğu gibi farelerin de kemikleri vardır. Farelerde kuyruğunda 25 tane olmak üzere toplam 231 kemik vardır. Yine sanılanın aksine fareler her delikten geçemezler ancak insanlara göre avantajlı kasları, tırnak ve dişleri sayesinde bulundukları yerde geçebilecekleri kadar delik açabilirler.
Yorum Yap
Adınız Soyadınız
Yorumunuz